Игра на тронове“ –  книгата, която постави началото на сагата

...
Игра на тронове“ –  книгата, която постави началото на сагата
Коментари Харесай

„Игра на тронове“ навърши 20 години

„ Игра на тронове “ –  книгата, която сложи началото на сагата „ Песен за огън и лед “ и даде името на паметния сериал на HBO, излиза през август 1996 година Днес се навършват 20 години от нейното издание. Струва си да чуем какво споделя създателят по този мотив.

Ето какво написа Джордж Р. Р. Мартин в блога си:

„...Август, 1996. Тогава огромната лъскава твърда корица със сребристо фолио влезе в книжарниците [...]. Отзивите бяха като цяло положителни, продажбите бяха... добре, де. Солидни. Но нищо зрелищно. Нищо в описите на бестселърите, сигурно. Направих книжно турне, подписвайки копия в Хюстън, Остин и Дентън, Тексас; в Сейнт Луис, Мисури; в Чикаго и Минеаполис; и по западния бряг в Сан Диего, Лос Анджелис, Бъркли, Портланд и Сиатъл. Посещенията на множеството места бяха скромни. Тълпите не доближиха 100 души на никое място, а на едно от местата (Сейнт Луис, в случай че държите да знаете) освен че визитите бяха нула, само че даже изкарах четирима постоянни клиенти от книжарницата, което ми разреши да слага най-лошия си връх –„ минус четири “ (положителната страна беше, че имах време за дълги другарски диалози с читателите, които идваха).

Но, боже мой, нещата се попромениха в последните двадесет години.

Сега имам тълпи от хора (макар че, за жал, към този момент няма по какъв начин да приказвам пет или 10 минути с всеки клиент). Романите са във всеки лист на бестселърите в страната, огромна част от тези във Англия, както и в останалия свят. Има едно сполучливо телевизионно предаване, за което може да сте чували, с рекордни рейтинги, рекордно пиратстване и рекорден брой награди „ Еми “. Има игри, миниатюри, игрални автомати, пинбол игри, косплейъри, кукли, фигурки, монети, тениски, комикси, преводи на повече от 40 езика.

И що за години бяха, двадесет години, които преобразиха живота и кариерата ми, двадесет години, в които романът не е спирал от щемпел. И това би трябвало да се означи. “

Отбелязването на 20-ата годишнина от излизането на „ Игра на тронове “ се случва със особено илюстровано издание, което включва 73 черно-бели вътрешни илюстрации и осем зрелищни пълноцветни произведения. Списъкът на художниците включва цяла плеяда световноизвестни фентъзи илюстратори. Книгата излиза на пазара на 18 октомври.

„ И преди някой да попита, не, когато всичко това стартира, нямах визия до каква степен ще стигне... или какъв брой дълъг ще бъде пътят. Тази фотография, която виждате нагоре, е направена през 1995 в Шотландия, откакто бях подписал договорите за първите три книги, само че преди да съм приключил нито една от тях. Тогава мислех, че цялата история може да се опише в три книги и че ще ми отнеме три години да ги напиша, по година на всяка книга. Тази фотография беше направена единствено няколко седмици откакто изпуснах първия си период (но напълно не последния) за поредицата. Ах, какъв брой почтен бях... какъв брой мъчно би си показал този човек на фотографията, че ще прекара по-голямата част от идващите две десетилетия в Седемте кралства на Вестерос с Тирион, Денерис, Аря, Санса, Джон Сняг, Бран и всички останали.

Но ето ме тук, двадесет години по-късно... не преставам да работя по книга шеста ((и не, скърбя, нямам какво да оповестя на този фронт)). “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР